logo
 

logo
logo


Математичне моделювання процесу відтиску біпористих середовищ, аналіз тиску в частинках та міжчастинковому просторі

НазваМатематичне моделювання процесу відтиску біпористих середовищ, аналіз тиску в частинках та міжчастинковому просторі
Назва англійськоюMathematical modeling of extraction process for biporous medium and analyze of pressure in particles and extraparticle space
АвториПетрик М. Р. Воробйов Є. Михалик Д.
Бібліографічний описПетрик М. Математичне моделювання процесу відтиску біпористих середовищ, аналіз тиску в частинках та міжчастинковому просторі / М. Петрик, Є. Воробйов, Д. Михалик // Вісник ТНТУ — Тернопіль : ТНТУ, 2014. — Том 76. — № 4. — С. 195-204. — (Математичне моделювання.Математика. Фізика).
Bibliographic description:Petryk M. Mathematical modeling of extraction process for biporous medium and analyze of pressure in particles and extraparticle space / M. Petryk, E. Vorobiev, D. Mykhalyk // Bulletin of TNTU — Ternopil : TNTU, 2014. — Volume 76. — No 4. — P. 195-204. — (Mathematical modeling. Mathematics. Physics).
УДК:

519.6

Ключові слова

харчова промисловість
відтиск
пористі матеріали
консолідація
математичне
food processing
separations
solid-liquid expression
porous media
consolidation
cathematical modelling

Обґрунтовано математичну модель процесу відтиску матеріалів рослинного походження у одновимірній постановці. Середовище, що піддається відтиску, представляється у вигляді біпористої системи, системою міжчастинкових та внутрішньочастинкових просторів. Сформульовано рівняння фільтрації-консолідації з відповідними початковими та крайовими умовами як для міжчастинкового, так і внутрішньочастинкового просторів у припущенні, що для матеріалів рослинного походження, міжчастинковий шар пор володіє малою місткістю, а пори в частинках – високою. Проведено числове моделювання профілів тисків в мікро- та макро порах біпористого середовища для двох матеріалів з різними степенями попередньої деформованості внутрішньої структури. Отримані результати вказують на відтермінування падіння значення тиску в частинці та уповільнення процесу консолідації для менш деформованого середовища.
During solid-liquid expression, the porous layer formed by a whole fruit or fragmentized material is subjected to unidirectional or complex compression in industrial presses. Such compression can be carried out under constant or variable parameters (pressure, deformation rate). Physical model of solid-liquid expression from liquid containing materials is presented in one-dimensional formulation. The layer of sliced cellular material is conceptualized as a double porosity system with extraparticle and intraparticle networks for liquid flowing. The liquid flowing occurs inside the particles (intraparticle space), outside the particles (extraparticle space) and between these two spaces. The sliced particles are rectangular parallelepipeds separated by the porous network. The extraparticles network forms the first porosity with low storage capacity and high hydraulic permeability. The sliced liquid containing particles form a second porosity with high storage capacity and low hydraulic permeability. The filtration-consolidation equations with corresponding initial and boundary conditions were formulated for both extraparticle and intraparticle networks. The extraparticle network was supposed to form the first porosity level, while the intraparticle network forms a second porosity. Using obtained numerical solutions, the liquid pressure distributions inside of porous particles and in the extraparticle space were calculated. The pressure distribution curves are presented in function of time and dimensionless geometrical coordinates. Computational modeling of pressure profiles in macro- and micropores versus time for different layer sections was done for plant material with two different compressibility-permeability characteristics corresponding different degrees of tissue destroying. Results show the delayed pressure drop in the intraparticle network and retardation of consolidation kinetics for the less destroyed plant tissue due to the lower value of consolidation coefficient. Therefore, the degree of destroying of cellular tissue can influence importantly on the pressure profiles and retardation of pressure drops inside the porous particles.

ISSN:1727-7108
Перелік літератури

1. Suclje, L., 1970. Rheological aspects of soil mechanics, Wiley Iinterscience, New York.
2. Shirato, M., Murase, T. Iwata, M., Nakatsuka, S., 1986. The Terzaghi-Voigt combined model for constant pressure consolidation of filter cakes and homogeneous semi-solid materials. Chemical Engineering Science, 41, 3213–3218.
3. Lanoiselle, J.-L., Vorobyov, E., Bouvier J.-M., Piar, G., 1996. Modelling of solid / liquid expression for cellular materials , AIChE Journal, 42, N 7, 2057–2067.
4. Schwartzberg, H.G., 1997. Expression of fluid from biological solids. Separation and Purification Methods, 26 (1), 1–213.
5. Kamst, G.F., Bruinsma, O.S.L., De Graauw, J., 1997. Solid-phase creep during the expression of palm-oil filter cakes, AIChE Journal, 43, 665–672.
6. Grimi, N., Vorobiev, E., Lebovka, NI., Vaxelaire, J., 2010. Solid-liquid expression from denaturated plant tissue: Filtration-consolidation behaviour, Journal of Food Engineering, n 96 (1), 29–36.
7. Petryk, M., Vorobiev, E., 2007. Liquid Flowing from Porous particles During the Pressing of Biological Materials. Computer & Chem. Eng., 31(10), 1336–1345.
8. Buyevich, Y.A., Nustrov V.S., 1993. Nonliniar flow in fractured porous media.Transport in Porous Media, 12, 1–17.
9. Петрик, М.Р. Математичне моделювання і дослідження фільтраційного відтиску з урахуванням перетоків між вологомісткими частинками і порами дисперсного середовища [Текст] / М.Р. Петрик, К.М. Дабула, Д.М. Михалик // Вісник ТДТУ ім. Ів.Пулюя, 2005. – No4. – С.166–176.
10. Petryk, M. Liquid Flowing from Porous particles During the Pressing of Biological Materials / M.Petryk, E.Vorobiev // Computer and Chem. Eng. Elsevier Irland, 2007. – Volume 31, Issue 10. – P.1336–1345.

References:

1. Suclje, L., 1970. Rheological aspects of soil mechanics, Wiley Iinterscience, New York.
2. Shirato, M., Murase, T. Iwata, M., Nakatsuka, S., 1986. The Terzaghi-Voigt combined model for constant pressure consolidation of filter cakes and homogeneous semi-solid materials. Chemical Engineering Science, 41, 3213–3218.
3. Lanoiselle, J.-L., Vorobyov, E., Bouvier J.-M., Piar, G., 1996. Modelling of solid / liquid expression for cellular materials , AIChE Journal, 42, N 7, 2057–2067.
4. Schwartzberg, H.G., 1997. Expression of fluid from biological solids. Separation and Purification Methods, 26 (1), 1–213.
5. Kamst, G.F., Bruinsma, O.S.L., De Graauw, J., 1997. Solid-phase creep during the expression of palm-oil filter cakes, AIChE Journal, 43, 665–672.
6. Grimi, N., Vorobiev, E., Lebovka, NI., Vaxelaire, J., 2010. Solid-liquid expression from denaturated plant tissue: Filtration-consolidation behaviour, Journal of Food Engineering, n 96 (1), 29–36.
7. Petryk, M., Vorobiev, E., 2007. Liquid Flowing from Porous particles During the Pressing of Biological Materials. Computer & Chem. Eng., 31(10), 1336–1345.
8. Buyevich, Y.A., Nustrov V.S., 1993. Nonliniar flow in fractured porous media.Transport in Porous Media, 12, 1–17.
9. Petryk, M.R. Matematychne modeliuvannia i doslidzhennia filtratsiinoho vidtysku z urakhuvanniam peretokiv mizh volohomistkymy chastynkamy i poramy dyspersnoho seredovyshcha [Text] / M.R. Petryk, K.M. Dabula, D.M. Mykhalyk // Visnyk TDTU im. Iv.Puliuia, 2005. – No4. – P.166–176.
10. Petryk, M. Liquid Flowing from Porous particles During the Pressing of Biological Materials / M.Petryk, E.Vorobiev // Computer and Chem. Eng. Elsevier Irland, 2007. – Volume 31, Issue 10. – P.1336–1345.

Завантажити

Всі права захищено © 2016. Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя.